Peter Kerekes obdržel cenu na festivalu v Chicagu
autor: archiv
zvětšit obrázekPo nedávném úspěchu Petera Kerekese, který byl za film Jak se vaří dějiny nominován na cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument, boduje film o vojenských kuchařích na americkém kontinentu. Tentokrát totiž Kerekes získal za tento snímek, jež vznikl ve slovensko-česko-rakouské kprodukci, hlavní cenu za dokument na 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu.
Dokumentární film vypráví o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství a prohry státníků. Je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko. Za českou stranu se na filmu podílela společnost Negativ, která ho uvedla do kin letos v březnu. Je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko. Prostřednictvím příběhů konkrétních kuchařů film nahlíží doslova „pod pokličku“ 2. světové války, konfliktu na Balkáně, boje o Alžír, sovětské okupace Maďarska a Československa a mnohých dalších válečných operací. Kromě toho přináší i autentické recepty jako například recept na poslední večeři pro maršála Tita. „Ve filmu se vedle sebe ocitají vojenští kuchaři, kteří v jistých obdobích evropské historie stáli, či spíše ‘vařili proti sobě‘,“ říká režisér Peter Kekeres.
Časopis 25 - rubriky
Časopis 25 - sekce
DIVADLO
Proč bychom se netěšili na Smetanu s nadsázkou?
Roku 1824 se narodil český významný hudební skladatel Bedřich Smetana. Rok 2024 - Rok české hudby se věnuje pr celý článek
HUDBA
Beatles, kluci z Merseyside
Beatles, kluci z Merseyside
Cesta talentovaných mladíků z Liverpoolu na světová podia. Britský hudební doku celý článek
OPERA/ TANEC
Legendární salcburská Traviata
Legendární salcburská Traviata
Slavná inscenace režiséra Willyho Deckera nejznámější Verdiho opery na Salcb celý článek